Dieta dla małych dzieci

Dieta dla małych dzieci

Dieta dzieci pomiędzy 1 a 3 rokiem życia powinna być mocno urozmaicona. W tym okresie dzieci szybko rosną, rozwijają się zarówno pod względem psychicznym, jak i fizycznym. Dlatego dieta powinna być bogata w składniki odżywcze. W diecie dzieci nie może zabraknąć potraw, które są bogate w żelazo. Żelazo stymuluje rozwój centralnego układu nerwowego. Jest także pierwiastkiem, którego niedobór może prowadzić do powstania anemii. Bogatym źródłem tego niezwykle potrzebnego pierwiastka jest mięso, jajka, ciemnozielone warzywa, ziarna zbóż, rośliny strączkowe. Aby żelazo dobrze wchłaniało się z potraw, w diecie muszą znaleźć się potrawy bogate w witaminę C. Pomiędzy 1 a 3 rokiem życia dziecko powinno wypić około 6 kubeczków pomarańczowego lub porzeczkowego soku (soki przed podaniem rozcieńczamy), wody i mleka. Nie podajemy dzieciom w tym wieku czarnej herbaty, która niekorzystnie wpływa na przyswajanie żelaza. W diecie maluchów nie może zabraknąć wapnia. Wapń nie tylko buduje kości, poprawia także pracę mięśni, uczestniczy w procesach krzepnięcia krwi i działa antyalergicznie. Najlepsze źródło wapnia to oczywiście mleko i jego przetwory. Starajmy się, jak najdłużej podawać dzieciom mleko modyfikowane. Kilka razy dziennie podajemy dzieciom także świeże warzywa i owoce, które są najlepszym źródłem pobudzającej pracę układu immunologicznego witaminy C.