Dieta przy trądziku

Dieta przy trądziku

Nie tylko nastolatki narzekają na problemy z trądzikiem. Cierpi na nią wiele kobiet po 30 roku życia. Dermatolodzy alarmują, że jedną z kluczowym kwestii jest dobór odpowiedniej diety. Należy pamiętać, że tłuszcz jest jednym z podstawowych budulców tworzących ściany komórkowe naszej skóry i nie można całkowicie wyeliminować ich z diety. To właśnie łój chroni nasza skórę, a także włosy przed uszkodzeniami. W diecie osoby, która boryka się z problemem trądziku najczęściej powinny znajdować się witaminy, które są w tłuszczach rozpuszczalne, jak A, D, E i K. Unikać jak ognia trzeba tłuszczów, które są dla skóry niekorzystne. Mowa tutaj o nasyconych kwasach pochodzenia zwierzęcego. Jeśli to możliwe, trzeba wyeliminować produkty zbyt długo smażone na patelni. Raczej nie powinno się zjadać zbyt ostrych i zbyt słonych produktów, które często są cechą fast foodów. Zaburzenie gruczołów łojowych może być także spowodowane zbyt duża ilością spożywanego nabiału. Warto jednak zaopatrzyć się w suplementacje bogatą w kwasy Omega-3 oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. W te związki niezwykle bogate są ryby, takie jak makrela, rybi tran, tuńczyk czy łosoś, a także orzechy włoskie. Suplementacja skwalenem może także okazać się bardzo obiecująca, gdyż związek ten odpowiada za budowę płaszcza lipidowego naszej skóry.