Miód świetnym lekiem

Miód świetnym lekiem

Miód to jeden z chętniej zjadanych przez nas artykułów, które mają w pełni naturalne pochodzenie. Sięgając po niego zazwyczaj nie zdajemy sobie sprawy z tego jak wspaniałe właściwości zdrowotne posiada. Różne rodzaje miodu okazują się być pomocne przy różnych schorzeniach. Zanim więc wybierzemy określony miód warto zapoznać się z jego właściwościami. Jeśli męczy nas gorączka z całą pewnością powinniśmy sięgnąć po miód lipowy. Znajdują się w nim bowiem te same cenne substancje, które obecne są w kwiatach lipy. Herbatka przygotowana z takiego miodu będzie więc miała działanie napotne. Lekko nas także uspokoi. Ten gatunek miodu ułatwi także odkrztuszanie wydzieliny, która zalega w naszych oskrzelach. Jeśli naszym celem jest wzmocnienie odporności z całą pewnością należy sięgnąć po miód spadziowy. Aby ten rodzaj miodu miał jeszcze silniejsze działanie warto przygotować z niego herbatkę, do której dodamy jeszcze propolis. Wzmocni on bowiem działanie miodu. Jeśli borykamy się często z problemami żołądkowymi warto sięgnąć po miód akacjowy. Wykazuje on bowiem bardzo silne działanie osłaniające nasz układ pokarmowy. Lekarze zgodnie przyznają, że stosowany długo i regularnie pozwala skutecznie wyleczyć chorobę wrzodową żołądka. Przyniesie nam ulgę także wtedy, kiedy dokucza nam nadkwasota. Jeśli natomiast podanie nas grypa z całą pewnością powinniśmy sięgnąć po miód wielokwiatowy, który zawsze powinien znajdować się w naszej kuchennej szafce.