Nalewka z kwiatów lipy
Lipiec to pora kwitnienia lip. Właśnie teraz warto z kwiatów lipy przygotować wzmacniającą odporność organizmu nalewkę z kwiatów lipy. Do przygotowania tej nalewki potrzebujemy 100 g kwiatów lipy i 1/2 l czystej wódki. Zebrane i rozdrobnione kwiaty lipy zalewamy podaną ilością wódki w szklanym słoju. Słój mocno zakręcamy i odstawiamy na 14 dni w ciepłe miejsce. Każdego dnia raz dziennie wstrząsamy słojem. Po 14 dniach odcedzamy zawartość słoja, dodajemy 1 szklankę chłodnej przegotowanej wody i przelewamy do butelki z ciemnego szkła. W okresie jesienno-zimowym wypijamy po 1 łyżce nalewki dwa razy dziennie. Kwiaty lipy, z których chcemy przygotować nalewkę należy zbierać z dala od dróg. Kwiaty najlepiej jest zrywać kiedy drzewa dopiero wchodzą w okres kwitnienia, a więc na przełomie czerwca i lipca. Doskonałym źródłem witaminy C jest sok z owoców róży. Sok ten warto przygotować przede wszystkim z myślą o podawaniu go dzieciom. Zebrane owoce róży należy oczyścić z pestek, opłukać i osączyć. Osączone owoce róży dzielimy na niewielkie kawałki i wkładamy do wyparzonych słoików przesypując je cukrem. Zasypane cukrem owoce pozostawiamy do chwili, kiedy puszczą sok. Wtedy do słoików dolewamy przegotowaną, chłodną wodę. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez 10 min, licząc czas od chwili zagotowania się wody.