O zatruciu pokarmowym

O zatruciu pokarmowym

Przed posiłkiem myjemy bardzo dokładnie dłonie, a mimo to może nam się przytrafić zatrucie pokarmowe. W zatruciu pokarmowym ważną rolę odgrywa odpowiednia dieta, która powinna być przede wszystkim lekkostrawna. Lekkostrawna dieta stosowana w zatruciach pokarmowych ułatwia i przyspiesza powrót do zdrowia. Pierwszego i drugiego dnia po wystąpieniu objawów zatrucia pokarmowego, kiedy wymioty i/lub biegunka stają się mniejsze, możemy zjeść rzadki kleik ryżowy lub kukurydziany gotowany na wodzie. Nie zapominamy o wypijaniu dużych ilości płynów. Trzeciego i czwartego dnia możemy zjeść czerstwą bułkę, dietetyczne sucharki, lekkostrawny posiłek złożony z ryżu, kaszę mannę oraz naturalne chrupki kukurydziane. Jeżeli w tych dniach już nie wymiotujemy, możemy zjeść niewielką porcję ugotowanej i przetartej marchewki. Od piątego dnia możemy wprowadzać do diety kolejne produkty. Możemy zjeść już przygotowaną z białego pieczywa kanapkę z dodatkiem masła i plasterkiem drobiowej wędliny. Piątego dnia od pojawienia się zatrucia możemy zjeść także chudy twarożek z dodatkiem łyżeczki dżemu. Możemy jeść już gotowane i rozdrobnione mięso oraz warzywa. Do warzyw i owoców podajemy jedynie ryż lub kaszę jaglaną. Każdego kolejnego dnia możemy wprowadzać nowe produkty. Taką lekkostrawną dietę stosujemy co najmniej przez tydzień.