long 4 lashes serum

Lecznicze kąpiele w domu

Lecznicze kąpiele w domu

Skorzystanie z leczniczych kąpieli jeszcze do niedawna możliwe było jedynie w sanatoriach. Od pewnego czasu w aptekach możemy dostać borowiny i sole uzdrowiskowe i leczniczą kąpiel przygotować we własnym domu. W przypadku chorych stawów warto skorzystać z dobrodziejstwa jednej z leczniczych soli. W naszych aptekach dostępna jest sól zabłocka, bocheńska i iwonicka. Jeden kilogram soli iwonickiej kosztuje około 18 zł, za taką samą ilość soli bocheńskiej zapłacimy około 10 zł. Opakowanie zawierające 950 ml soli zabłockiej kosztuje około 16 zł. Stosowanie jednej z tych soli zalecane jest w przypadku schorzeń reumatycznych i zwyrodnienia stawów. Kąpiel z użyciem jednej z wybranych soli ma działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne. Używając soli leczniczych możemy przygotować kąpiel, w której stężenie soli wyniesie maksymalnie 2 % oraz kąpiel o stężeniu przekraczającym 2 %. Kąpiel o stężeniu soli przekraczającym 2 % ma silniejsze działanie lecznicze. 2 % roztwór soli otrzymamy wsypując do wanny 2 kg soli. Mocniejszy roztwór uzyskamy wsypując proporcjonalnie więcej soli na 100 l wody. Pierwszą kąpiel przygotowujemy z użyciem maksymalnie 1 kg soli, kontynuując kąpiele możemy zwiększać ilość soli. Pierwsza kąpiel może trwać jedynie 10 min. Kolejne możemy wydłużyć, jednak nie dłużej, jak do 20 min.

O zatruciu pokarmowym

O zatruciu pokarmowym

Przed posiłkiem myjemy bardzo dokładnie dłonie, a mimo to może nam się przytrafić zatrucie pokarmowe. W zatruciu pokarmowym ważną rolę odgrywa odpowiednia dieta, która powinna być przede wszystkim lekkostrawna. Lekkostrawna dieta stosowana w zatruciach pokarmowych ułatwia i przyspiesza powrót do zdrowia. Pierwszego i drugiego dnia po wystąpieniu objawów zatrucia pokarmowego, kiedy wymioty i/lub biegunka stają się mniejsze, możemy zjeść rzadki kleik ryżowy lub kukurydziany gotowany na wodzie. Nie zapominamy o wypijaniu dużych ilości płynów. Trzeciego i czwartego dnia możemy zjeść czerstwą bułkę, dietetyczne sucharki, lekkostrawny posiłek złożony z ryżu, kaszę mannę oraz naturalne chrupki kukurydziane. Jeżeli w tych dniach już nie wymiotujemy, możemy zjeść niewielką porcję ugotowanej i przetartej marchewki. Od piątego dnia możemy wprowadzać do diety kolejne produkty. Możemy zjeść już przygotowaną z białego pieczywa kanapkę z dodatkiem masła i plasterkiem drobiowej wędliny. Piątego dnia od pojawienia się zatrucia możemy zjeść także chudy twarożek z dodatkiem łyżeczki dżemu. Możemy jeść już gotowane i rozdrobnione mięso oraz warzywa. Do warzyw i owoców podajemy jedynie ryż lub kaszę jaglaną. Każdego kolejnego dnia możemy wprowadzać nowe produkty. Taką lekkostrawną dietę stosujemy co najmniej przez tydzień.