Witamina C w diecie

Witamina C w diecie

Już od najmłodszych lat wpaja nam się do głów, jak ważna w codziennej diecie jest witamina C. Dotychczas kojarzyła nam się ona z soczystą żółcią cytryny i innych cytrusów. Również suplementy diety, a w szczególności ich kolor, sugerują nam, że witamina C musi kojarzyć się z cytryną. Owszem, tej witaminy wiele jest w cytrusach. Jednak znacznie więcej w zielonej natce pietruszki. To warzywo to prawdziwa bomba z ogromną dawką witaminy C. Zapotrzebowanie na kwas askorbinowy, czyli powszechnie znaną witaminę C, zaspokajają już 2 łyżeczki posiekanych, świeżych listków zielonej natki pietruszki. Poza obecnością ogromnej dawki witaminy C, warzywo to, działa przeciwinfekcyjne na układ moczowy. Dietetycy sugerują, że spożywana regularnie ma wpływ na przyspieszenie trawienia, co niezwykle istotne dla osób będących na diecie. Ponadto dzięki obecności chlorofilu, natka pietruszki oczyszcza krew z toksyn i wpływa na produkcje krwinek. W zielonej natce pietruszki obecne są także olejki eteryczne, które odświeżają oddech i zwalczają przykry oddech z ust. Na co dzień poleca się spożywanie zdrowego koktajlu z natki pietruszki. Jest to bomba witaminowa, która powinna być dostarczana każdego dnia. Do blendera wrzucamy 2-3 łyżki posiekanej, świeżej natki, pół banana, jedną szklankę soku świeżo wyciskanego z pomarańczy lub innych cytrusów (co zwiększa dawkę witaminy C) oraz pół jabłka. Taki napój trzeba wypić od razu po przygotowaniu.