Zdrowie w miodzie

Zdrowie w miodzie

To, że ciepłe mleko z miodem to lek na całe zło, wiedziały już nasze babki. Kiedy cierpieliśmy na przeziębienie z czułością podawały nam gorący napar, a gorączka ustępowała w okamgnieniu. Miód pszczeli stosowany był już w starożytnym Rzymie i Grecji. Mało kto wie, co kryje się pod nazwą apifitoterapia? Jest to tradycyjne leczenie ludowe oparte na połączeniu dobroczynnego działania miodu oraz ziół. Mało kto łączy zarówno zioła, jak i miód. Okazuje się, że jest to złoty środek nie tylko na przeziębienie, ale i na inne schorzenia. Producenci miodu łączą go z ekstraktem ze znanych ziół takich jak napar z kwiatu lipy czy mięty. Takie połączenie gwarantuje działanie antybakteryjne i pomaga pozbyć się toksyn z organizmu. Okazuje się dodatkowo, że połączenie ziół i miodu jest lepiej przyswajane przez organizm niż te same produkty stosowane osobno. Współczesna medycyna potwierdza ten fenomen. Oprócz naparu z ziół, z miodem można mieszać sok z cebuli lub chrzanu, lecz nie jest to tak smaczne, jak w pierwszym przypadku. Jakie zioła należy mieszać z jakim rodzajem miodu? Reguła jest tylko jedna. Ważne, aby oba komponenty pochodziły z tej samej strefy klimatycznej, bo oznacza to, że lepiej rozpuszczają się w sobie nawzajem. Produkty takie można dostać w aptekach i sklepach z wyrobami pszczelarskimi.