Żurawina dobra na wszystko
Żurawina zwłaszcza dawniej cieszyła się ogromną popularnością, szczególnie jako dodatek do mięs czy innych, bardziej wykwintnych dań. Niestety nie wszyscy w niej gustują, zwłaszcza dzisiaj, gdy została nieco zapomniana. A to błąd, bo jak wskazują porady lekarskie, medycyna – przetwory z tego owocu mają bardzo wyraźny wpływ na poprawę funkcjonowania całego organizmu. Jako ciekawostkę warto dodać, że dawniej była używana jako po prostu lekarstwo. Wynika to z faktu, że posiada ogromne ilości witamin – C, B1, B2 oraz A. Jeśli komuś podawano taką bombę witaminową – z pewnością szybko poczuł się lepiej. Nie możemy też zapominać o żelazie, magnezie i wapniu, a także fosforze czy potasie. A wszystko to w jednym, małym owocu. Porady lekarskie, medycyna wskazują, że żurawina ma działanie antybakteryjne, co ma znaczenie przy chorobach nerek, a także tych związanych z drogami moczowymi. Co ciekawe – żurawina ma też wpływ na skórę. Kosmetyki z jej wyciągiem są stosunkowo drogie, ale dają świetne efekty. Jak już wiemy – wynika to z obecności dużej ilości witamin i innych składników mineralnych. W odpowiednim połączeniu zwyczajnie poprawiają jakość i fakturę skóry. Do jedzenia żurawiny warto zachęcać zwłaszcza dzieci – tak duża ilość witamin w jednym, stosunkowo smacznym produkcie jest nie do przecenienia dla najmłodszych, których organizm dopiero się rozwija.